Mercedes-Benz 190E

Mercedes-Benz 190E 1.8

‘Oort Mercedes’

Vermoedelijk als verjaardagskado voor zijn vrouw Hedwig (geboren 05-12-1924) bestelde ene heer Eckhardt uit de Duitse industriestad Wuppertal ergens in het najaar van 1989 deze Mercedes-Benz 190E 1.8. Het werd echter een verlaat geschenk want de wagen werd pas op 27 juli 1990 afgeleverd. Levertijden van meer dan een jaar (!) voor een nieuwe Mercedes behoorden destijds al tot het verleden maar voor bepaalde uitvoeringen gold toch een serieuze wachttijd van enkele maanden. Wellicht heeft de lange levertijd in het jaar 1990 ook te maken gehad met de populariteit van deze uitvoering voor de Nederlandse markt. Door wijzigingen in het belastingsysteem volgens de commissie ‘Oort’ had Mercedes-Benz Nederland de 190E 1.8 met een catalogusprijs van 49.995 Nederlandse Guldens aantrekkelijk geprijsd voor de zakelijke rijder. De 1.8 kreeg op een gegeven moment ook de bijnaam ‘Oort uitvoering’. Anno 2015 is deze auto voor ondernemers zakelijk nog steeds gunstig te rijden vanwege de bijtelling over de waarde van de auto in het economisch verkeer. En last but not least…….de werkelijke prijs per kilometer is ook bij particulier gebruik laag te noemen met een maandelijkse bijdrage in de Motorrijtuigenbelasting van om en nabij de 42 Euro en een gemiddeld verbruik van 1 liter Euro loodvrij op 12-13 kilometer.

De gekozen exterieur/interieur combinatie Artic wit/beige stof is een bijzondere te noemen. Het meest werd de exterieur kleur wit samen met blauw en in enkele gevallen zwart stoffen (en bij hoge uitzondering leren) bekleding besteld. Deze combinatie ben ik zelf nog maar een paar keer tegen gekomen en oogt ook bij de kleur wit zeer chique en hoogwaardig. Door deze kleurstelling lijkt het interieur optisch groter en heel licht.

Helaas is de eerste eigenaar niet bijzonder scheutig geweest bij het bestellen van opties. Op de bij de auto bewaard gebleven folder staat aan enkele aantekeningen en afwegingen voor het invullen van het koopcontract bij de Mercedes-Benz Niederlassung in Wuppertal. Uiteindelijk is de auto met de volgende opties af fabriek geleverd:

code    beschrijving

260      vervallen type aanduidingsplaatje ‘190E’

261      vervallen type aanduidingsplaatje ‘1.8’

466      centrale deurvergrendeling

470      ABS anti blokker systeem

537      antenne achter mechanisch inclusief luidsprekers voor (dashboard)

591      warmtewerend glas rondom

620      katalysator

682      brandblusser gemonteerd voor de bestuurdersstoel

Opmerkelijk is het feit dat er wel een antenne met inbouw van luidsprekers in het dashboard is besteld maar dat er zowel door de eerste, als de tweede eigenaar (van 2001 tot 2010 in bezit) geen radio is ingebouwd! De originele bekabeling/aansluitingen bevinden zich keurig achter het zwarte afdekplaatje in de inbouwruimte.

De Mercedes 190 is zoals genoemd vanaf juli 1990 in het bezit geweest van de eerste eigenaresse waarna deze in augustus 2001 door een 34 jarige stadgenoot werd overgenomen. Mevrouw Eckard heeft echter maar weinig kilometers gereden, om precies te zijn 30.000 en een paar kilometer in 11 jaar tijd! De tweede eigenaar was iets reislustiger en heeft er net geen 44.000 kilometer mee gereden tot hij in april 2011 werd afgemeld en in mijn verzameling werd opgenomen.

De auto verkeerd in een uitzonderlijk goede staat en zit grotendeels nog in de eerste lak. Van enige vorm van roest is geen sprake, ook de lak is niet verweerd en de kunststof delen zijn nog mooi diep zwart van kleur. De auto heeft altijd binnen gestaan en tijdens het gebruik zijn slechts minimale gebruikssporen te herkennen.

Ik lever de auto af inclusief een verse servicebeurt door Mercedes-Benz specialist Dijkman Automobiel en een set nieuwe Michelin banden. Levering desgewenst met Nederlands kenteken en een jaar APK.

Voor meer informatie bel 0645220377 of mail naar alain@ster-youngtimers.nl

Bekijk hieronder alle details

Mercedes-Benz 190E 1.8

Kleur:
Artic wit (code 147)
Bekleding:
beige stof (code 065)
datum eerste toelating:
27-07-1990
Kilometerstand:
74.800
Aantal eigenaren:
2

Foto’s exterieur

Foto’s interieur